3 bouwstenen voor een tekst met structuur

Een goede tekst is in de eerste plaats duidelijk. Zowel inhoudelijk, als qua opbouw. Over die inhoud hebben we het vaker. Maar hoe je je verhaal opbouwt, maakt net zoveel uit. Structuur is het toverwoord. Want, net als de punten en komma’s, wijst de structuur je de weg in wat anders een woordenbrij zou zijn.

Met deze 3 bouwstenen schrijf je een gestructureerde tekst waarmee je het je lezer, en stiekem ook jezelf, lekker makkelijk maakt.

1. Schrijf andersom: zet je belangrijkste boodschap bovenaan

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: niemand heeft zin in een ellenlange intro vol achtergrondinformatie. Zeker online scannen mensen vluchtig of ze op de juiste plek zitten. Zet je belangrijkste boodschap bovenaan. Dan weet je lezer meteen of hij goed zit.

piramideprincipe
  • Begin met de vraag die je gaat beantwoorden en het doel van je tekst. Ook de conclusie noem je hier kort.
  • In de toelichting leg je uit hoe en waarom je tot het antwoord op je vraag komt. Gebruik bijvoorbeeld usp’s, of een stappenplan.
  • Extra info geeft context en verdieping. Bijvoorbeeld met een paar veelgestelde vragen of een handige download. Herhaal de call to action zodat de vervolgstap in de buurt is.

2. Informatieve tussenkopjes lezen lekker weg

Gebruik informatieve tussenkopjes die de kern van de alinea samenvatten. Die kerngedachte werk je vervolgens uit in de alinea. Je tussenkoppen moeten eigenlijk je verhaal samenvatten. Dat scant én leest lekker:

Niet Wel
Het piramideprincipe Schrijf andersom: zet je belangrijkste boodschap bovenaan
Titels en tussenkoppen Informatieve tussenkopjes lezen lekker weg
Adreswijziging Verhuizen: geef je nieuwe adres door

3. Keep it simple, stupid: 1 boodschap per keer

Hou het bij één boodschap voor een verhaal met focus. Dat betekent inderdaad summier omspringen met informatie en al je woorden wegen. Beperk je tot de informatie die je lezer nodig heeft. Onderzoek laat zien dat mensen je boodschap dan beter begrijpen en eerder actie ondernemen. Uiteindelijk leid je je lezer namelijk naar de vervolgstap met één duidelijke call to action. Daarom raden we af om meerdere linkjes of acties aan te bieden. Je wilt toch niet dat mensen op het laatst nog van het padje afraken?

Met deze 3 bouwstenen maak je je tekst overzichtelijk voor de lezer, die heel selectief kan lezen. Maar je maakt het jezelf er ook makkelijk mee. Een gestructureerde aanpak levert je namelijk  tijdwinst op en scheelt je hoofdbrekens. Want iedereen die schrijft weet dat mooie woorden schrappen het aller moeilijkste is.

Is je piramide toch weer ingestort? Geen nood, wij nemen je het schrijfwerk graag uit handen!

Wij bloggen over schrijven en andersom

Date