Schrijven is lekker laten sudderen

Schrijven is schrappen hoor je vaak. En ja, dat klopt. Stukken worden vaak stukken beter zonder overbodige vetrandjes. Maar weet je wat minstens zo belangrijk is? Je schrijfsel eens lekker in zijn eigen sop laten gaarkoken. Zo maak je van een flauw stuk leesvoer een heerlijke rendang (Weet je niet wat rendang is? Dit Indonesische stoofvlees is het lekkerste gerecht ter wereld volgens CNN).

Parels voor de zwijnen?

Inspiratie komt op de meest vreemde momenten. Bij mij bijvoorbeeld vaak ’s nachts. Daarom heb ik een schrift op mijn nachtkastje liggen. Maar meestal sleep ik mezelf toch weer uit bed. Dan slinger ik slaapdronken de computer aan om die pareltjes tussen gaap en slaap vast te leggen. De kans is trouwens groot dat de pareltjes zwijnen blijken te zijn. Prachtige zinsneden die bij daglicht dan toch geen hout snijden worden rücksichtslos gebackspaced. Want ja, schrijven is schrappen.

Hersenspinsels

Een verhaal komt bij mij in ieder geval nooit in een keer van A tot Z op papier. Een schrijfproces is natuurlijk in de eerste plaats een denkproces. Je verwoordt je gedachten en dat kost tijd. Ik schrijf daarom bewust in etappes. Dit blog heeft bijvoorbeeld al anderhalve week op mijn harde schijf doorgebracht, naast alle andere hersenspinsels en kapstokjes die wachten op een nieuwe jas. Soms gaan er dagen overheen voordat een verhaal vorm krijgt. En als het er dan staat, dan is het nog niet af.

Deksel erop en laten sudderen

Naast aandacht, is je verhaal gebaat bij afstand en tijd. Net zoals een goed stoofgerecht dus. Je doet de mis en place, verzamelt en snijdt de ingrediënten en je favoriete kruiden. Als alles in de pan zit, zet je het vuur laag en doe je de deksel erop (op een kiertje). Af en toe kom je langs om te roeren en te proeven en smaak toe te voegen. Totdat het vlees gaar is, de saus de juiste dikte heeft en een volle, diepe smaak bereikt heeft. Dus hang op, klik weg, ga naar buiten en doe wat anders! Je verhaal suddert ondertussen lekker verder in je hoofd.


Ik heb helemaal geen tijd voor dat gesudder!

Heb je nou helemaal geen tijd om je stuk te laten sudderen, bijvoorbeeld omdat je met een krappe deadline zit? Gebruik dan deze truc om je stuk snel op smaak te krijgen. Laat je verhaal door een vers paar ogen lezen. Vraag je meelezer of het goed te volgen is, iets nieuws of een verrassend inzicht biedt en of er nog wat mist. Een ander perspectief maakt je verhaal completer en bijna altijd beter.

Ook behoefte aan een vers paar ogen? Wij hebben er twee te huur. We redigeren je werk en geven je inhoudelijke feedback waar je wat mee kunt. Tekstbureau Punchline maakt je stukken beter.

Wij bloggen over schrijven en andersom

Date