Goh copywriter? Waarover schrijf je dan?

Als copywriter schrijf ik over van alles. Soms krijg ik de vraag ´Maar kan dat wel? Weet je dan overal genoeg van?´ Wat dat betreft maak ik me geen illusies. Er zullen altijd zat mensen zijn die meer weten over hun vakgebied of specialisme. Maar dat wil niet zeggen dat ik er geen goed verhaal over kan schrijven. Geef mij een oude tandenborstel en ik schrijf er een leuk stuk over.

“Ja, ja, nou dat wil ik nog wel eens zien. Hier, een oude tandenborstel!”

Ok, dan, omdat je zo aandringt…geen verhaal waar je meer tandenborstels van gaat verkopen, maar wel iets wat een oude tandenborstel nieuw leven inblaast.

De borstel doet het werk

Wanneer weet je dat je tandenborstel af is? Hoe scheef moeten de haartjes staan voordat ze hun werk niet meer doen? Ik wil eigenlijk helemaal geen nieuwe. Een nieuwe tandenborstel is net als een nieuw paar schoenen. Als ze eenmaal ingelopen zijn is het moeilijk er afstand van te doen. Ze lopen zo lekker, ze zitten als gegoten, je kan er de hele wereld op aflopen. En je weet ook, die eerste paar keer inlopen op nieuwe schoenen hou je er steevast blaren aan over. Een nieuwe tandenborstel poetst ook niet lekker, de haartjes zijn te hard, de kop te stug, je tandvlees protesteert vanuit alle hoeken en gaten.

Mijn tandarts heeft me meermaals aangeraden over te stappen op een elektrische tandenborstel. Schijnt beter te zijn. ‘En de borstel doet het werk’ glundert hij dan. Ik kon er niet aan wennen en mijn tanden ook niet. Hij ligt nu in de kast, naast zijn vriendjes, een vergeten haardroger en een fles shampoo.

De vergankelijkheid der dingen

Ergens heeft het wel iets treurigs, die vergankelijkheid der dingen. En dan vooral afgemeten tegen een heel mensenleven. Ik denk in een nostalgische bui op de wc vaak aan de hoeveelheid wc rollen die een mens in zijn leven gebruikt. Rond de 50 per jaar schat ik. Als je de 80 haalt heb je dus zo’n 4000 rollen wc papier gebruikt. Dat lijkt nog best indrukwekkend dan, zo’n leven lang wc-bezoek.

Maar als je kijkt naar producten die minder snel op gaan, zoals shampoo of nog erger, conditioner, wordt het een ander verhaal. Tandenborstels zijn ronduit deprimerend. Stel dat je 2 keer per jaar je tandenborstel vervangt, dan komen de meeste mensen niet verder dan 160 tandenborstels in hun leven. Kruipt de doodsangst je al aan? Bij mij valt bij dit soort overpeinzingen de schaduw van het legioen reeds gevallen tandenborstels over mij heen.

Mijn tandenborstel kijkt me scheef aan, maar houdt wijselijk zijn kop. Nog een weekje dan…

Je ziet, aan fantasie ontbreekt het me niet. Zal ik ook een verhaaltje over jouw tandenborstel (of wat anders) schrijven? Je weet me te vinden en ik schrijf dus over van alles en nog wat!

Wij bloggen over schrijven en andersom

Date